Новини за компанията


Отстъпки за ранни записвания за почивка на море в България.
Възползвайте се от страхотни отстъпки за почивка на море в България. Резервирай до 30 Април и спести… Прочети повече

BeachBulgaria.BG
Скъпи приятели, Имаме удоволствието да ви уведомим, че най-добрият сайт за почивка на море в… Прочети повече

Изгодни чартърни полети до Русия
Samoletni.bg обявни новата чартърна програма от България до Русия за тази година. Можете да… Прочети повече

Всички новини за компанията

en bg

Българските ски курорти са готови за зимен сезон 2010/2011

кликнете за да се отвориВ основните зимни курорти в България тече трескава подготовка за зимен сезон 2010/2011. Регионалните туристическите сдружения и организации от своя страна се надяват новостите в курортите да привлекат повече туристи, а кризата да остане в миналото.

Близо 13 млн. евро са инвестирани в ски зона Банско за зимен сезон 2010/2011, каза маркетинговият директор на концесионера Юлен Иван Обрейков. Два нови лифта (един шестседалков и един четириседалков) очакват скиорите, 230 оръдия за изкуствен сняг ще осигуряват покривка на пистите дори и при липса на снеговалеж. Това означава, че около 90% от пистите ще са подсигурени със снежна покривка, допълни Обрейков.

Съюзът на туристическия бизнес в Банско очаква 10% ръст на туристите през зимния сезон, каза председателят Янка Рахова. В зимния курорт ще разчитат основно на гръцки и руски туристи. Остава туроператорите да си свършат работата и да обезпечат чартърите, коментира още Рахова.

кликнете за да се отвориВ Боровец продължава изпълнението на инвестиционната програма на обща стойност 40 млн. евро, стратирана през 2006 г. За зимен сезон 2010/2011 е завършена връзката между открития през 2009 г. водоем и Ситняковския дял. Увеличен e и броят на оръдията за изкуствен сняг в зони „Ястребец” и „Ситняково”. Ски зона “Маркуджик” разполага с нова система за снегозадържане. Пистите са обработени, поставена е нова маркировка за скиорите. В зоната на лифт „Ястребец Експрес” има 150 нови паркоместа. През лятото бе реконструиран пътят в участъка от долна станция на кабинковия лифт до долна станция на лифта „Ястребец Експрес". Пет метеостанции ще следят времевата обстановка непрестанно, а седем уеб камери с висока резолюция ще подават информация за обстановката по пистите.

Засега от Боровец планират откриването на ски сезона да бъде на 18 декември. И за двата дни на откриването цените на лифт картите ще са намалени с 50%, а забавленията в детския снежен парк “Борокидс”, въжения град “Бороландия” и стрелбището ще са напълно безплатни.

кликнете за да се отвориЧепеларе и Пампорово също очакват ръст на туристите - до 20%, каза председателят на Регионална туристическа асоциация „Родопи” Пантeлей Мемцов. Според него зимен сезон 2009/2010 е бил най-лошият до този момент. Пампорово и Чепеларе трябва да бъдат разглеждани като единна туристическа дестинация, те се намират само на 10 км едни от друг, каза още Мемцов. От асоциацията се надяват на повече британски туристи, тъй като те имат традиционно силен относителен дял.

Чепеларе започва зимен сезон 2010 с нов изпълнителен директор - Кирил Пулчев. До 30 ноември 2010 г. цените на сезонните лифт карти в ски зона Чепеларе са с 15% по-ниски. Вместо за 380 лв., както бе през миналия сезон, сега тя е 330 лева.

За предстоящия сезон в Чепеларе е извършена цялостна обработка на съществуващите писти и е поставена маркировка по европейските стандарти. Една от основните писти в курорта с дължина 3250 м е оборудвана с най-модерната в България система за изкуствен сняг - Johnson Controls. 24-те оръдия могат да покрият пистата за 100 часа при температура от -3 градуса. Две от пистите са одобрени от Международната федерация по ски (FIS) за провеждане на международни състезания. За поддръжката на пистите се грижат четири снегоутъпкващи машини. На платото на крайната станция на лифта - до върха "Мечи чал" (1873 м), са монтирани 3 броя ски-влекчета, които са подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти.

Цените на ски услугите най - вероятно ще се запазят като миналогодишните, казаха от Чепеларе. И през зимен сезон 2010 ще се предлагат пакети за настаняване с включена лифт карта. За децата до 12 г., придружавани от двама възрастни, отново няма да се заплаща при този тип пакети. Повечето от хотелите в Чепеларе участват в това пакетно предлагане съвместно с „Чепеларе Курорт”, като един от хотелите предлага и настаняване на база all inclusive.

кликнете за да се отвориПампорово очаква туристите с изцяло рекултивирани писти. 37-те километра писти са разширени, изгладени и с отстранени неравности, с нови указателни табели за степен на трудност, за обща ориентация на скиорите и посоките на движение. На опасните места са монтирани близо 200 м нови обезопасителни мрежи.

Писта Стената, която от зимен сезон 2009 е осветена, за предстоящия сезон ще бъде свързана с цялото трасе от Снежанка до Студенец, което вече е оборудвано за нощно каране и ще се обслужва както от влека котва пред Студенец, така и от четириседалковия лифт.

За зимен сезон 2010/2011 са монтирани нови оръдия за сняг, като системата за изкуствено заснежаване обхваща близо 14 км от пистите. Мрежата от писти в курорта се обработва от шест машини. Шестте лифта и деветте влека в Пампорово могат да обслужват 11 600 души на час.

Освен на гишета пред началните станции на лифтовете, лифт карти ще се продават в Пампорово. В хотел Перелик ще бъде открит нов информационен център, където също ще се продават карти и билети. Ще бъдат поставени и автомати за продажба на ски пасове, които ще могат да се закупуват с банкови карти. Цената на картите за лифтовете в Пампорово за сезон 2010/2011 не е определена, но се очаква да бъде сходна с тази от сезон 2010.

На Витоша основните дейности са свързани с поддържането на пистите и съоръженията в добро състояние, каза Радослав Пеев, технически директор във Витоша ски. За новия сезон ще бъде подготвена и писта за ски бягане, теренът на пистата е отводнен, поставени са обозначителни табели. Основните писти и трасета са окосени, използва се специална технология, която разпръсква тревата и я превръща в тор. Следващата седмица на писта Витошко лале ще бъдат поставени две нови оръдия за изкуствен сняг, така при подходящи климатични условия общо 10-те оръдия ще заработят, каза още Пеев.

tmbulgaria.com, 2010/11/16, by VisitBulgaria.net


Privacy Policy | Website Cookies | Алтернативно решаване на спорове